2013. szeptember 28., szombat

Keith kritika

Keith
színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma 
Megjelenés: 2008
Időtartam:  93 perc
szereplő(k): 
Jesse McCartney (Keith)
Jennifer Grey (Caroline)
Elisabeth Harnois (Natalie)



Tartalom:
Natalie-nak minden bejött az elmúlt időszakban: évkönyvet szerkeszt, ösztöndíjat kapott a főiskolára, jó eredményeket ér el a sportban és a közösség "királynője". Azután belép az életébe Keith. A titokzatos és tartózkodó fiú nagy hatással van rá, elvonja a figyelmét a dolgairól. Minél inkább visszahúzódik Keith, annál inkább kíváncsivá teszi Natalie-t, aki megpróbál magyarázatot találni Keith különös viselkedésére. Nem akarja közel engedni magához, ám a szívének képtelen parancsolni. Miközben Natalie világa lassan elemeire hullik szét, mindkettőjük élete örökre megváltozik.

Véleményem:
A minap néztem meg harmadjára ezt a filmet, és mivel szerintem nagyon jó, ezért gondoltam, hogy elmondom nektek róla a véleményemet. A film egy tipikus középiskolás történetnek indul, ám közel sem az.

Mint általában itt is megtalálhatóak az iskola különböző „kasztjai”, melyek elválasztják az egyes diákokat egymástól. Két főszereplőnk is teljesen más csoportba tartozik. Mindketten egy külön világ, akik szinte soha sem érintkeznek, ám ez egy közös kémiai feladattal megváltozik. Natalie és Keith élete egymás ellentétei. A lány addig tudomást sem vesz a fiúról, amíg beszélgetni nem kezdenek, és fel nem kelti a figyelmét Keith furcsa, „laza vagyok, és kit érdekel” stílusa. Miután egyre több időt töltenek együtt, a lány kezdi megismerni őt, és egyre kíváncsibbá teszi. Keith kezdetleges bosszúállása átvált valami mássá, és mindketten vonzódni kezdenek egymáshoz. Natalie tökéletes élete összeomlik, ami már nem foglalkoztatja őt többé.
Keith szavai között végig ott bujkál a célozgatás, amit az elején Natalie és a néző sem igazán fedez fel, csak később, amikor már kiderül az igazság. Vannak bizonyos mondatai, amik jelentőséggel bírnak a történet szempontjából, ám kezdetben csak nemtörődöm mondatoknak tűnnek. 


„ –Mit csinálsz, ha végeztünk?
–  Az égbolt a határ! „
Ez a bizonyos mondat többször is elhangzik a főszereplők szájából, amolyan központi „szlogenné” válik. Miután Natalie kideríti Keith titkát, kezdi átértékelni az életét, erre a fiú is megpróbálja rávezetni az egyik bizonyos jelenetnél. A film első nézésénél nem figyeltem fel én se erre a mondatra, de a harmadiknál már igen, és szintén nagyon nagy jelentőséggel bír. 

/Spoiler/
Amikor az autót szerelik, Keith úgy tekint a látszólag roncs járművére, mint valami csodára, hiszen senki sem tökéletes, és ezért nem szabad lemondani semmiről/ senkiről. 

„Életre kel az élettelen” 

Igaz ez a kijelentés az autóra vonatkozik, mégis van egy olyan érzése az embernek, hogy nem igazán erre célzott vele, hanem Natalie-ra. Keith furcsa stílusával tudatosan alakítja át a lány életét, hogy megmutassa neki, a magoláson és sok a munkán kívül is van élet. Élvezni kell, amíg lehet, hiszen nem tudhatjuk, hogy mikor ér véget. Olyan dolgokra veszi rá őt, ami teljesen távol áll a lány viselkedésétől. Egyre inkább kezdi élvezni, amit csinálnak, és egyre inkább vágyik a barátja társaságára. 

Miután Keith rádöbben arra, hogy többet érez iránta, mint ahogy gondolta, igyekszik eltaszítani magától a lányt, hogy megakadályozza azt, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, hogy ragaszkodjanak. 

A lány dühös rá, egészen addig, amíg ki nem derül a fiú titka. Innentől kezdve képtelen arra, hogy dühös legyen, mindenáron a közelében akar lenni. Ellentmond a családjának, kilép a tökéletesen eltervezett életéből, és még a barátját is, aki pont hozzá illett kidobja Keith-ért. 

Amikor elérkezünk a búcsúzáshoz, ami egyelőre csak jelképes búcsúzás, mégis az egyik legszebb, amit láttam. Nem az, az ömlengős szerelmes jelenet, mégis sokkal több érzelem van benne, mint az ember gondolná. Egyszerűen imádtam Keith szavait, olyan megindítóak, és igazak voltak. 

„Te vagy a legrosszabb dolog, ami velem történet az életemben. Csak időt akartam, még egy kis időt.”
/Spoiler vége/


A filmet mindenkinek ajánlom, aki szereti a drámákat. És miután megnéztétek, garantáltan elgondolkoztok az élet értelmén (én ezt tettem), azokon, hogy mennyi felesleges dolgot csinálunk, és mennyi minden más van, amit még nem próbáltunk. Az ember úgy érzi, hogy elpazarolja az életét, amíg másnak nem jut ideje minden lehetőséget kihasználni. 
„Itt ülünk a sárga furgonban, és előttünk az út. Annyi lehetőség van, annyi mindent megtehetünk.“

Szereplők:
Natalie
Tipikusan az a lány, aki mindent megtenne azért, hogy a szülei büszkék legyenek rá, és akibe belenevelték, hogy keményen kell dolgoznia azért, hogy jó élete lehessen. Az iskolában mindenben részt vesz, amiben lehet. Az a népszerű lány, akivel mindenki barátkozni akar, aki mindenhez ért, és minden érdekli, amivel a jövőjét előreviheti. Tökéletes az élete, mindent elér, amit csak akar, és van egy tökéletes barátja, aki imádja. Ő az a karakter, akire az ember általában irigy, vagy utálja azért, mert mindene megvan. 

Keith
A lány ellentéte. Az, aki csak úgy lóg az iskolából, lazának tetteti magát, beszól a tanároknak, és szereti a bajt keverni. Ám az álca mögött sokkal több dolog bújik meg (ami a filmből kiderül). Szereti élvezni az életét, mindig vidámnak mutatkozni, és semmit sem előre eltervezni. A pillanatnak és a spontán dolgoknak él. Az ember, ha látja, azt gondolja, hogy itt ez a rossz fiú, aki a jó kislányt akarja, ám Keith nem olyan rossz, sőt. A karaktere tökéletesen bemutatja, hogy mennyire fontosak lehetnek az apró dolgok is. A rosszfiús viselkedése miatt az elején nagyon is bosszantó, aztán az ember már megsajnálja miután megtudta az igazat róla. 

És ne felejtsétek el, hogy soha se mondjatok le az álmaitokról, hiszen az égbolt a határ!

By TJ

2 megjegyzés:

  1. Elolvastam a kritikát, ennek hatására a filmet is megnéztem. Gyanítottam, hogy mi az (egyik) indok, ami a háttérben húzódik és nem tévedtem... ennek ellenére, ha lehet ezt mondani, nagyon tetszett a film. Nem hangolt le, inkább tényleg csak elgondolkodtatott.
    Én is ajánlanék egy filmet ehhez kapcsolódóan. A címe: Most jó. Nekem ebben a "kategóriában" ez a film volt az, ami a szívemig hatolt - minden túlzás nélkül.

    Köszi a kritikát, remélem, hozol/hoztok még sok ilyet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönjük, hogy elolvastad a kritikánkat. :) Nagyon örülünk neki, hogy tetszett a film, és a kritikánk miatt meg is nézted. :)
      Köszönjük mi is az ajánlást, amilyen hamar tudom megnézem a filmet, és majd hozok róla véleményt, hogy tetszett. :)

      Törlés